Fysiotherapie, Shockwave & Acupunctuur

Fysiotherapie, Shockwave & Acupunctuur

Een goede plas komt uit de enkel Afdrukken E-mail

PTNS: Behandeling van incontinentie met een prikkel van buitenaf

Een deel van de grote groep incontinentiepatiënten kan baat hebben bij een therapie om de plaszenuw op de gewenste manier te stimuleren.

Onderstaande afbeelding toont de werking van PTNS:

  1. De heilzame prikkels lopen via een grote zenuw in het been
  2. Het zenuwsignaal komt via de beenzenuw in de ruggengraat enwordt bij ruggenmergsegment S3 op de juiste route gezet
  3. Vanuit S3 gaan prikkels naar de blaas die de zenuwen activeren en overactiviteit tegengaan.

Afbeelding/PTNS

Share
 
Neuromodulatie van buitenaf Afdrukken E-mail

Een eenvoudig en betaalbaar alternatief bij incontinentieklachten

PTNS

Neuromodulatie van buitenaf wordt ook wel 'percutaneous tibial nerve stimulation' (PTNS) genoemd. Dit betekent percutane (door de huid) stimulatie van de nervus tibialis posterior (een zenuw in het been). Deze vorm van neuromodulatie wordt toegepast bij patiënten met urge-incontinentie (aandrangincontinentie) en plasklachten. Het is een eenvoudige doeltreffende behandeling zonder medicijnen of operatie.

SANS

De Stoller afferent nerve stimulation (SANS) is een techniek die 12 jaar geleden door de Californische uroloog Marshall Stoller werd ontwikkeld. Deze ontwikkeling is in de kast blijven liggen totdat de Nijmeegse neuro-uroloog Dr. Bemelmans haar in 1996 oppikte, een onderzoek starte, en in Europa introduceerde.

SANS, tegenwoordig PTNS genoemd, is een vorm van neuromodulatie. Met electrische prikkels wordt daarbij van buitenaf geprobeert het zenuwstelsel, dat onder meer de functie van de blaas reguleert, in een gewenste richting te sturen.

Urine incontinentie

Urine incontinentie (het niet kunnen ophouden van de plas) berust soms op een ontregeling van de normale blaasfunctie op het niveau van de zenuwen en de hersencentra die de blaasfunctie beheersen. Het is alsof de blaas terugvalt op het niveau van de vroege kinderjaren.

Bij sommige vormen van urine-incontinentie is sprake van een verstoord beheerssysteem van de blaasfunctie. Het gaat met name om patiënten die:

  • vaak aandrang tot plassen hebben, maar per keer maar weinig urine lozen;
  • het toilet niet op tijd halen;
  • die onvoldoende kunnen uitplassen;
  • pijnklachten hebben bij het plassen.


Ongeveer een kwart van alle mensen die een uroloog raadpleegt heeft dit soort klachten. Met neuromodulatie valt daar in principe iets aan te doen.

Behandeling

Bij PTNS worden de senso-motorische zenuwen via een grote beenzenuw (de nervus tibialis posterior) die in segment S3 van het ruggenmerg uitkomt geprikkeld. De beenzenuw kan ter hoogte van de enkel met een elektrode worden 'aangeprikt'. Een externe stimulator prikkelt de zenuw, die vervolgens zijn boodschap aflevert aan het S3 segment, waardoor ontspanning en pijndemping in de blaas optreedt.

De techniek, kennis en apparatuur zijn in onze praktijk voorhanden om de neuromodulatie volgens de PTNS techniek toe te passen. Meestal komt dit neer op één keer per week een half uur behandelen. Na 12 wekelijkse behandelingen wordt samen met de patiënt het resultaat van de behandeling geëvalueerd. Bij een goede reactie op de therapie kan daarna worden volstaan met een behandeling om de twee a drie weken. Neem contact op voor meer informatie.

Resultaten

Deze behandeling werk bij ongeveer 50% van de patiënten.

Bijwerkingen

Er zijn geen bijwerkingen bekend.

Meer informatie

Bekijk ook eens de site van de patiëntenvereniging voor neurostimulatie: www.pvvn.nl

Share
 


Home PTNS
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack