Fysiotherapie, Shockwave & Acupunctuur

Fysiotherapie, Shockwave & Acupunctuur

Shockwave bij Fysiodevries Hoogeveen Afdrukken E-mail

Innovatieve techniek !

Welke klachten zijn te behandelen?

 • Pijnlijke schouder met beperkte beweeglijkheid (tendinitis met of zonder kalkdepot)

 • Chronische pijn in de elleboog (tenniselleboog / golferselleboog)

 • Pijn bij aanspannen van de knieschijf (jumpersknee / kniepeesontsteking)

 • Chronische pijn in de achillespees (achillodynie / tendinitis)

 • Pijn in de hiel (hielspoor / fasciïtis plantares)

 • Acute of chronische myofasciale pijn (acute of chronische nek, schouder- of rugpijn met spierspanning en triggerpoints)

 • Andere hardnekkige aandoeningen van pezen, spieren en spier-pees-overgangen, al dan niet vergezeld van kleine kalkdepots

Download ook onze folder over shockwavetherapie

Share
 
Wat is shockwave therapie? Afdrukken E-mail

Shockwave therapie is een moderne en zeer doeltreffende behandelmethode. De term "shockwave" verwijst naar mechanische schokgolfpulsen die als een golf uitdeinen in een medium (water, lucht of een vaste stof). Het gaat om hoorbare energetische geluidsgolven. Ze komen voor in de atmosfeer bij explosieve gebeurtenissen, zoals aardbevingen, of als vliegtuigen door de geluidsbarrière breken. In een fractie stijgt de druk aan het golffront en bereikt onmiddellijk hoge waarden. In de moderne pijntherapie worden de helende eigenschappen van deze shockwave therapie aangewend voor de behandeling van pijnlijke zones. Hoe werkt shockwave? Er zijn twee vormen van shockwave welke in onze praktijk worden toegepast, de radiale shockwave en (RSWT) de gefocuste shockwave (FSWT). Beide technieken werken even goed, maar hebben een ander toepassingsgebied.Schematische weergave van schockwave pistool voor het behandelen van pijnklachten in het bewegingsapparaat

Radiale shockwave (RSWT)

Bij apparaten met radiale shockwave wordt de energie over een groot oppervlak verdeeld. Deze apparaten produceren een laag tot middelhoog energie niveau. Pneumatisch gegenereerde akoestische impulsen (shockwaves) worden over een groot oppervlak diep in het lichaam gebracht met behulp van een vrij te bewegen behandelpistool. Deze impulsen bestrijken de volledige pijnzone. Er wordt een therapeutische shockwave gegenereerd op het ogenblik dat een inwendig projectiel, via pneumatische impulsen op topsnelheid gebracht, de eindplaat van het behandelpistool raakt. Via direct contact met het huidoppervlak deint deze shockwave verder uit in de pijnlijke zone en heeft hier een therapeutische werking.

Gefocuste shockwave (FSWT)

Bij apparaten met gefocuste shockwave wordt de energie op een bepaalde plek geconcentreed. Deze apparaten produceren een hoog energie niveau. piezo electrisch gegenereerde schokgolven (shockwaves) worden op klein (gefocust) oppervlak diep in het lichaam gebracht met behulp van een vrij te bewegen behandelkop. Deze impulsen richten zich op een specifiek punt dat klachten in de volledige zone veroorzaakt. Via een gelpad contreerd deze shockwave zich op de pijnlijke zone en heeft hier een therapeutische werking.

Hoe wordt shockwave toegepast

Nadat de therapeut in samenspraak met de patiënt de pijnzone heeft gelokaliseerd, wordt een keuze gemaakt welke vorm van shockwave het beste resultaat zal hebben.
Bij radiale shockwave wordt er een geleidende gel aangebracht op de huid en dient de therapeut shockwaves toe door het behandelpistool in ronddraaiende bewegingen over de pijnzone te bewegen.
Bij gefocuste shockwave wordt er afhankelijk van hoe diep de te behandelen zone ligt een bepaalde dikte van een gelpad gekozen. Door met de behandelkop te bewegen (scannen) wordt de exacte pijnlijke plaats gevonden. Hierna wordt de behandelkop op deze plek gehouden en de intensiteit van de behandeling naar verdragen opgevoerd.
Shockwaves versnellen bij beide vormen het genezingsproces door de zelfgenezende eigenschappen van het lichaam te stimuleren. Ze stimuleren het metabolisme (stofwisseling) en verbeteren de bloedcirculatie. Ziek weefsel herstelt zich en geneest. Direct na de behandeling ontstaat een langdurige en aanhoudende pijn vermindering en verbetering van de beweeglijkheid.

Kenmerken van shockwave therapie

 • Uitwendig goed te verdragen therapie zonder medicijnen, anaesthesie of operatie

 • Korte behandelduur

 • Snel en effectief behandelresultaat

 • Bewezen effect bij chronische klachten van het bewegingsapparaat

 • Oorzakelijke behandeling in plaats van symptoombestrijding

 • Minimale bijwerkingen (roodheid, lichte zwelling)

 • Direct na de behandeling ontstaat een langdurige en aanhoudende pijn vermindering en verbetering van de beweeglijkheid

Share
 
Shockwave bewezen effectief Afdrukken E-mail

Oplossen kalkdepot met shockwaveLiever akoestische schokgolven dan injecties of operatie?

Behoort u tot een van de vele patiënten met chronische pijn en hebt u er alles aan gedaan om er van af te komen? Injecties, medicijnen, fysiotherapie, ontspanningsmethoden en de pijn kwam altijd weer terug na enige tijd en vaak nog erger dan daarvoor?

Chronische pijn in het bewegingsapparaat wordt vaak veroorzaakt door ontsteking en/of classificatie van pezen en spier-pees-overgangen. Tevens is overbelasting van spieren waardoor triggerpoints en myofasciale pijnen ontstaan, een veelvoorkomende oorzaak.

Vrij en pijnloos bewegen

Shockwave wordt beschouwd als een van de meest innovatieve ontwikkelingen in de recente pijntherapie. In tegenstelling tot de conventionele behandelingsmethodieken, wordt door shockwave de oorzaak van de pijn behandeld op de plaats van oorsprong zonder medicatie of operatie. Goede resultaten worden reeds na enkele behandelingen behaald.
De techniek van shockwave is een doorontwikkeling van de technologie die gebruikt wordt bij niersteenvergruizers.

Share
 
Aanbevolen bij de volgende orthopedische aandoeningen Afdrukken E-mail
Behandeling van triggerpoint in de bil ESWT/schouder 
ESWT/elleboog 
 ESWT/achillespees
 Triggerpointbehandeling Tendinitis/tendinose schouder Tenniselleboog Tendinitis/tendinose achillespees

 

 • Myofasciale pijn syndromen (triggerpoint behandeling)
 • Acute en chronische cervicale syndromen (nekpijn, stijve nek)
 • Lumbale syndromen (lage rugpijn)
 • Tenniselleboog / golferselleboog
 • Hielspoor
 • Jumpersknee (apexitis patellae/tendinitis kniepees)
 • Achillodynie/tendinitis/tendinose achillespees
 • Oppervlakkig triggerpoint in m. supraspinatus
 • Tendinitis/tendinose m. infraspinatus
 • Tendinitis/tendinose m. supraspinatus (eventueel met verkalking)(impingement)
 • Diep triggerpoint in de m. gluteus minimus
 • Bursitis subtrochanterica
 • Anterieur tibia syndroom
 • Fasciïtis plantaris
 • Metatarsalgie
 • Andere hardnekkige aandoeningen van pezen, spieren en spier-pees-overgangen, al dan niet vergezeld van kleine kalkdepots
Share
 
Wat kost shockwave therapie? Afdrukken E-mail

Met ingang van 1 januari 2006 is de fysiotherapie direct toegankelijk, dat wil zeggen dat een verwijzing van arts of specialist niet meer nodig is. De meeste ziektekostenverzekeraars ondersteunen deze directe toegankelijkheid.

De fysiotherapeut voert, indien u gebruik maakt van de directe toegankelijkheid altijd eerst een screening uit. Komt u op verwijzing van arts of specialist, dan wordt deze screening overgeslagen en begint de fysiotherapeut gelijk met intake en onderzoek.

De ESWT behandeling bestaat uit:

 • Screening
 • Intake plus onderzoek
 • Het aantal noodzakelijke behandelingen:

         - bij behandeling van pezen: circa 3 tot 7 behandelingen
         - bij behandeling van triggerpoints in spieren: circa 9 tot 12 behandelingen

Verzekeren

Op de diverse onderdelen van de ESWT behandeling zijn de tarieven van uw ziektekostenverzekering van toepassing. Of uw ziektekostenverzekeraar deze behandeling vergoedt is afhankelijk van uw aanvullende verzekering. Kijk dus altijd of fysiotherapie voorkomt in uw aanvullende verzekering.
Indien u niet aanvullend verzekerd bent komen de kosten voor uw eigen rekening. Indien uw aanvullende verzekering het aantal behandelingen niet volledig dekt komen de meerkosten ook voor eigen rekening.
Onze praktijk heeft contracten met vrijwel alle verzekeraars.

Share
 


Home Shockwave
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack