Fysiotherapie, Shockwave & Acupunctuur

Fysiotherapie, Shockwave & Acupunctuur

Veel gebruikte acupunctuurpunten Afdrukken E-mail
Van de circa 400 acupunctuur worden er slechts enkele tientallen veel gebruikt. Veel gebruikte acupunctuurpunten zijn:

Dikke Darm 4 (Hegu) is een acupunctuurpunt dat bijzonder veel ingezet wordt bij het bestrijden van pijn in het algemeen. Het punt is te vinden op de handrug tegen de basis van de wijsvinger op het hoogste punt van de spier wanneer de duim tegen de wijsvinger wordt aangedrukt.

Als dit punt oppervlakkig geprikt wordt komt de prikkel terechts in een grote armzenuw (n. radialis). Prikt men dieper, dan komt de prikkel ook terecht in een andere grote armzenuw (n. medianus).

Indicaties: Hoofdpijn, kiespijn, keelpijn, neusverkoudheid, voorhoofdsholte-ontsteking en hooikoorts.

Dikkedarm 4 

Yin Tang is een belangrijk acupunctuurpunt en ligt precies tussen de beide wenkbrauwen op de middellijn boven de neusbrug.

Men prikt door middel van het optillen van huidplooien met een hand, terwijl met de andere hand de naald ingebracht wordt, meestal in de richting van de neuspunt. Soms wordt ook bij behandeling van bepaalde hoofdpijnen naar lateraal gestoken, waarbij de prikrichting afhankelijk is van waar de meeste hoofdpijn gevoeld wordt. De naald bereikt het beenvlies van het neusbeen en komt daar in contact met zenuwtakken van de aangezichtszenuw (n. fascialis).
Er zijn bepaalde benaderingen binnen de acupunctuur waarbij het liefst dit punt als eerste wordt geprikt, omdat dit punt een sterk harmoniserende, balancerende en ontspannende werking bezit. Ook wordt het effect van de behandeling met andere punten verstrekt door het prikken van Yin Tang.

Indicaties: Hoofdpijn, duizeligheid, evenwichtsstoornissen en ziekten van de neusholte.

 
Yin Tang

 

Maag 36 heeft als Chinese naam Zusanli; dit betekent het ‘Drie Mijlenpunt’. Deze naam is ontstaan uit het gebruik van dit punt, omdat men vroeger bij de manschappen van het Chinese leger dit punt prikte, als zij na een lange tocht uiterst vermoeid waren en nog enkele dorpen verder moesten lopen.

Het punt ligt aan de laterale zijde van de tibia, een handbreedte verwijderd van de gewrichtsspleet en een vingerbreedte van de tibiarand naar lateraal. Bij het prikken bereikt de naald de n. saphenus en bij dieper doorprikken de n. peroneus.

Dit punt is een uitermate belangrijk acupunctuurpunt en heeft een grote versterkende werking. Uit de anesthesiologie is gebleken dat Maag 36 inderdaad een van de beste punten is, samen met Dikke Darm 4, om pijnstilling te bewerken.

Indicaties: Lichamelijke en geestelijke uitputting, prikkelbaarheid, nervositeit, examenvrees, hartkloppingen et angstgevoel, maagklachten, ontstekingen van de darm, diarree, pijn in knieën heup of rug.

 Maag 36

Galblaas 34 (Yanglingquan) is een acupunctuurpunt dat veel ingezet wordt bij het bestrijden van pijn in het algemeen en bij hoge spanning in de spieren. Het punt bevindt zich aan de zijkant van de knie, ongeveer 1.5 cm voor en onder het kopje van het kuitbeen. Bij aanprikken bereikt de naald de n.saphenus en in de diepte de n. tibialis.

De belangrijkste werking is op de pijn en de spanning van alle spieren en pezen in het lichaam.

Indicaties: Alle ziekten van pezen en of spieren, buikpijn, onregelmatige menstruatie, doorbloeding van de benen, pijn en kramp in de benen en pijn in de knie.

 Galblaas 34

Het Lever 3 punt (Taichong) is te vinden op de dorsale zijde van de voet in de holte tussen het eerste en tweede metatarsale botje. Dit punt wordt meestal ongeveer één centimeter diep en loodrecht op de huid geprikt. De naald treft vezels van de n. peroneus.

Indicaties: hoofdpijnen, duizeligheid, pijnen bij uitzetting van de buik, slapeloosheid, schrikachtigheid, stoornissen van de menstruatie, pijn in de rug en in de benen en zwakte van de spieren. Dit punt heeft een sterk spasmolitische werking bij vaatkrampen, spierkrampen en darmkrampen.

 Lever 3

Du Mai 20 (Bai Hui) is het hoogste acupunctuurpunt van het lichaam: het ligt op de schedelmiddellijn en kan makkelijk gevonden worden als men vanuit het hoogste punt van de oren een verbindingslijn trekt. Du Mai 20 ligt dan ongeveer twee centimeter achter deze verbindingslijn. Bij aanprikken raakt de naald de n. occipitalis de n.frontalis en de n.auriculo- temporalis.

Indicaties: Hoofdpijn, zwaar gevoel in het hoofd, oorsuizen, te hoge of te lage bloeddruk, diverse verlammingen, angstaanvallen, oriëntatiestoornissen, depressieve symptomen, verstopte neus en neusbloedingen.

 Du Mai 20

Milt 6 kan gevonden worden op de mediale zijde van het onderbeen, ongeveer een handbreedte boven de binnen enkel (malleolus medialis), in een verdieping dichtbij de mediale rand van de scheenbeen (tibia). Bij aanprikken treft de naald een grote beenzenuw de n. tibialis posterior.

Ook dit punt heeft net zoals Maag 36 een veelzijdige werking.

Indicaties: Het kan gebruikt worden om een geboorteproces in te leiden en het heeft een pijnstillende en ontspannende werking op de organen in het kleine bekkenen en wordt daarom gebruikt bij aandrangincontinentie en bij menstruatie klachten. Dit punt is gecontraïndiceerd tijdens de zwangerschap.

 Milt 6

Galblaas 21 is een belangrijk acupunctuurpunt, dat midden op de schouder ligt tussen de onderkant van de zevende nekwervel en de top van de schouder (acromion), in het midden van de musculus trapezius (monnikskapspier). Het punt is een bekend triggerpoint bij spierpijn van de schoudergordel en kan ook pijnlijk zijn bij spierspanninghoofdpijn. Meestal is bij patiënten het acupunctuurpunt drukpijnlijk en bij palpatie makkelijk te identificeren. Het punt heeft de Chinese naam Jianjing wat ‘Bron van de Schouder’ betekent.
Bij aanprikken raakt de naald de n. suprascapularis en dieper de n. accessorius en de n. dorsalis scapulae. Dit punt mag niet te diep geprikt worden in verband met de er ondergelegen longtop. Traditioneel is dit punt gecontraïndiceerd bij zwangerschap en patiënten met hartklachten.

Indicaties: Aandoeningen van de schouder en de rug, hoofdpijn en duizeligheid.

 Galblaas 21

Het nulpunt is het centrale acupunctuurpunt van het oor en is gelokaliseerd aan het uiteinde van de helixwortel. Dit punt heeft een zeer sterke werking en is ideaal om te prikken bij angsten, stress, stressgerelateerde klachten, psychosomatische klachten en pijn in het algemeen.

 
Share
 
Home Acupunctuur Veel gebruikte acupunctuurpunten
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack