Fysiotherapie, Shockwave & Acupunctuur

Fysiotherapie, Shockwave & Acupunctuur

Acupunctuur en fysiotherapie Afdrukken E-mail

Fysiotherapeuten houden zich uit hoofde van hun beroep bezig met pijn en functiestoornissen in het bewegingsapparaat. Acupunctuur sluit nauw aan bij de kennis die de fysiotherapeut heeft op neuro-segmentaal gebied.

In de huidige tijd kunnen we moeilijk volhouden dat de werking van de acupunctuur berust op begrippen als yin en yang, meridianen en vijf elementen, en zullen we de acupunctuur moeten ontdoen van deze mystieke begrippen. Zowel in het China van nu als in het Westen is er door wetenschappers voldoende bewijsmateriaal bijeengebracht om het effect van de acupunctuur op grond van neuro-humorale mechanismen te kunnen verklaren.

In 1982 verscheen het levenswerk van dr. Janet Travell, lijfarts van president Kennedy, "Myofascial Pain and Dysfunction: The Trigger Point Manual". Hierin beschrijft zij de myofasciale pijnsyndromen die vaak ontstaan door overbelasting van onze spieren. In alle 233 gepaarde spieren van ons lichaam kunnen triggerpoints ontstaan.

Acupunctuurpunten en triggerpoints overlappen elkaar voor circa 71 %. Acupuncturisten behandelen triggerpoints met het aanprikken van deze punten of met acupressuur. Fysiotherapeuten behandelen triggerpoints met diepe fricties (massage) en dry needling (aanprikken met acupunctuur naald, zonder injectievloeistof), vervolgens mobiliseren ze de bijbehorende gewrichten, rekken ze de verkorte spieren en geven bewegingsadviezen.
Acupunctuur zou dus zo langzamerhand, zoals we ook bij de manuele therapie hebben gezien, een integraal onderdeel van de fysiotherapie moeten zijn.

Share
 
Home Acupunctuur Acupunctuur en fysiotherapie
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack